O projektu

V projektu Environmental art se bomo od bližje spoznali s prav posebno vejo umetnosti:

Environmental art (tudi eco-art) je skupek različnih umetniških stilov, tehnik in objektov. Različni umetniki, ki ustvarjajo tovstno umetnost, si delijo mnenje in pogled na svet. Ločeno umetnine ne izgledajo povezane, a vse govorijo o naši notranji povezanosti z naravo. Environmental art je kritična umetnost, ki se ukvarja z odnosom človeka do narave in okolja. Prikazuje občutljivost in krhkost narave, obsoja človekova ravnanja, poveličuje naravne lepote in opozarja na to, kako odklop od narave (izguba notranje povezanosti) pripelje do socialnih neenakosti in nepravic.

 

Seveda se definicija sliši zapleteno, a ne bojte se. Najbolj boste razumeli, če se nam pridružite na naslednjih delavnicah:

NA VODNI GLADINI

Iz različnih naravnih materialov bomo izdelali majhne čolničke, oz. plovila, ki jih bomo spustili v vodo.  Nekateri detajli bodo tudi pobarvani, da bo izdelovanje bolj zanimivo, pa tudi rezultat bolj pester. Prepustili se bomo domišljiji in kreirali nenavadna plovila ter jih opazovali, kako plovejo. Ob tem se bomo v praksi spoznali z nekaterimi fizikalnimi zakoni (ravnotežje, vpliv trenja, toka, valov).

MALI NENAVADNI SVET

Iz vejic in storžev bomo izdelali instalacije v parku. Lepili in zavezovali bomo elemente iz narave in jih sestavljali. Tvorili bomo nov prostor, ki bo sledil naravni logiki (struktura mehke površine, lesa, materialov, ki se držijo skupaj, posamezno, visijo, se samo dotikajo…), poudarek bo na SOUČINKOVANJU naravnih materialov, ki jih sestavimo/postavimo skupaj ustvarjalci.

NENAVADNE PODOBE

Iz konoplje in storžev (in drugih naravnih materialov) bomo izdelali figurice in jih razpostavili v naravno okolje, skupaj bodo tvorile prostorsko instalacijo.

PLODOVI DOMIŠLJIJE

Iz naravnih materialov (les, storži, listje, vejice, slama, konoplja, vrv, olupki pomaranč) bomo izdelali “okraske” za drevesa in jih obesili. Nekateri bodo abstraktni, nekateri bodo spominjali na figure, odvisno od idej udeležencev.

MALI MOŽIČKI

Iz bele glinene mase bomo izdelali figurice in jih razpostavili po prostoru. Preverjali bomo učinek umetniške forme v kontekstu naravnega okolja, obenem pa se bomo velik del delavnice posvetili modelaciji.

NARAVNI ZASLONI

Naša šesta delavnica bo namenjena raziskovanju naravnih prostorov. Iz vejic bomo izdelovali »zaslone«. Vejice bomo tudi barvali. Zaslone bomo pod različnimi koti postavljali v park. Raziskovali bomo estetske razsežnosti takih instalacij v naravi.Delavnice bodo namenjene razvijanju in sproščanju ustvarjalne energije, gibanju na svežem zraku, ugotavljanju učinka različnih prostorskih postavitev v naravi, učenju uporabe naravnih materialov, spodbujanju iskanja, igranja in uživanja v naravi. Ob delavnicah se bomo srečali z nekaterimi naravnimi zakonitostmi, spoznavali obnašanja različnih naravnih materialov in tehnik ter si gradili zdrav odnos do narave.Utrinki iz delavnic in napovedi bodo objavljeni na FB in spletni strani. Delavnice so brezplačne, za material je poskrbljeno. Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana.